Jelena Popadić Sumić

jelena-popadicJelena Popadić Sumić rođena je u Kruševcu 1981. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, smer – dramaturgija i završila postdiplomske Studije pozorišta na ovom fakultetu.

Dobitnik je specijalne Sterijine nagrade za adaptaciju i postavku komada “Svinjski otac” Aleksandra Popovića na 50. Sterijinom pozorju 2005. Iste godine dobitnik je nagrade Fakulteta dramskih umetnosti, “Josip Kulundžić”, “za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta, filma, radija, televizije ili kritike, za delo koje je javno izvedeno ili publikovano u uglednom časopisu”. Pobednik je konkursa Pobednik konkursa bečkog pozorišta “Menchenbuehne Theater” sa dramom “Gavranov krst” 2004. godine i pobednik internacionalnog konkursa “Pisateljska soba / pisateljska jazbina” u Sloveniji 2009. godine.

Izvedeno joj je više radio drama (“Tajna mansarde”, “Čvrčak na ognjištu”, “Velika tajna”, “Očev trs”, “Među ljudima”, “Smetnje na razglasu” i dr.), ima bogato televizijsko iskustvo – i kao scenarista, i kao urednik (npr. emisija “Plava ptica”), a u pozorištu su joj izvedeni originalni komadi (“Mila” i “Gavranov krst”), kao i dramatizacije i adaptacije (“Svinjski otac”, “Pozovi M radi preljube”, “Kleveta”). Mjuzikl za decu “Kohio” je objavljen u ediciji “Savremena srpska drama” i preveden na slovenački jezik.

Bila je glavni i odgovorni urednik Biltena Festivala “Joakim Vujić”. Inicijator je pozorišnog časopisa “Klaka”, čiji je glavni i odgovorni urednik bila u periodu 2009/2010. godine. Časopis je pratio rad profesionalnih pozorišta koja se nalaze “južno od Save i Dunava”. Već godinama je stalni saradnik časopisa Udruženja dramskih umetnika Srbije, LUDUS.

Zaposlena je kao urednik u RTS-u u Redakciji dečjeg i školskog programa.

KONTAKT:

Jelena Popadić Sumić
e-mail: popadicjelena@gmail.com
tel. +381600283850